ROT-avdragET – Allt du behöver veta
Vad är ROT-avdraget?
ROT-avdraget, som står för Renovering, Ombyggnad och Tillbyggnad, är en skattereduktion som du kan använda för att få en lägre arbetskostnad vid renovering eller ombyggnad av din bostad. Skattereduktionen ges av Skatteverket och är ett populärt sätt att sänka kostnaden för arbete vid olika typer av bygg- och renoveringsprojekt.
Sedan 2016 har ROT-avdraget varit ett välkänt och efterfrågat sätt för privatpersoner att genomföra renoveringar på ett kostnadseffektivt sätt. Avdraget gäller endast arbetskostnaden, inte material eller transportkostnader, och du måste vara privatperson för att kunna ta del av det. I och med förändringar i regelverket under 2025, kommer ROT-avdraget att tillfälligt höjas till 50% av arbetskostnaden under en begränsad period.
Hur fungerar ROT-avdraget?
ROT-avdraget fungerar så att du som kund får en skattereduktion på arbetskostnaden för renoverings- och ombyggnadsarbeten. Skattereduktionen görs på arbetskostnaden och kan vara upp till 30% av arbetskostnaden, vilket innebär att om du betalar för arbete som är exempelvis 10 000 kr, kan du få en skattereduktion på 3 000 kr. För att kunna ta del av ROT-avdraget måste du uppfylla vissa krav, som att arbetet ska utföras på en privatbostad eller ett fritidshus som du äger och bor i.
Förändringarna för ROT-avdraget 2025
Från den 12 maj 2025 kommer ROT-avdraget att höjas till 50% av arbetskostnaden för arbeten som utförs mellan den 12 maj och den 31 december 2025. Detta innebär att du som kund kan dra nytta av högre avdrag under denna period, vilket gör det än mer fördelaktigt att genomföra renoveringar under 2025.
Vad kan man använda ROT-avdraget för?
ROT-avdraget gäller för många typer av arbeten, bland annat:
Renovering: Inklusive köksrenovering, badrumsrenovering, och renovering av andra rum.
Ombyggnationer: Omstrukturering av planlösningar, byte av dörrar och fönster, samt uppgradering av ventilation och el.
Tillbyggnad: Byggnation av ett nytt rum, utbyggnad av en fasad eller liknande.
Fasadarbeten: Måla om fasaden, reparera skador på fasaden eller byta ytterdörrar.
Golvarbete: Om du renoverar golv, lägger nytt golv eller slår om gamla ytskikt.
Observera att arbetet ska utföras på en bostad som du bor i, eller på en fritidshus som används för privat boende. Materialkostnaden och eventuella transportkostnader täcks inte av ROT-avdraget – enbart arbetskostnaden.
Hur mycket får man dra av?
Det maximala beloppet för ROT-avdrag är 50 000 kronor per person och år för arbetskostnader. Det betyder att du och din partner kan utnyttja ROT-avdraget tillsammans och därmed få upp till 100 000 kronor i skattereduktion för arbetskostnader.
Vad ingår i arbetskostnaden?
För att ROT-avdraget ska gälla måste kostnaden vara för arbete som har med själva renoveringen att göra. Det kan vara arbeten som kräver fysisk arbetsinsats, såsom att byta kakel i badrummet eller installera en ny köksbänkskiva. Däremot täcks inte materialkostnader, transportkostnader eller utrustning som behövs för att genomföra arbetet.
Ansökan om ROT-avdrag
Det är företaget som utför arbetet som ansöker om ROT-avdraget och inte du som kund. När arbetet är slutfört får du en faktura där ROT-avdraget är avdraget direkt från den totala summan. Företaget får sedan ersättning från Skatteverket.
När fakturan betalas till företaget, drar du den avdragna summan direkt. Skatteverket ersätter företaget för det beloppet.
Kan man få ROT-avdrag för nybyggnation?
Nej, ROT-avdraget gäller inte för nybyggnation. Avdraget gäller endast för renoveringar och ombyggnationer av befintliga byggnader. Nybyggnation innebär att en ny byggnad uppförs, och det faller utanför ROT-reglerna.
gäller ROT-avdragET för fritidshus?
Ja, ROT-avdraget gäller för arbeten på fritidshus, så länge du använder fastigheten för privat boende. Detta innebär att om du har en sommarstuga som du använder som fritidshus, kan du använda ROT-avdraget för renoveringar och förbättringar på denna bostad.
ROT-avdrag för bostadsrätt
För bostadsrätter gäller ROT-avdraget på samma sätt som för vanliga småhus eller lägenheter. För att få ROT-avdrag måste arbetet vara inriktat på renovering eller ombyggnad av den del av fastigheten som du äger, exempelvis din lägenhet eller del av byggnaden.
När får jag ROT-avdraget?
ROT-avdraget tillämpas när du betalar fakturan för arbetet. Företaget utför arbetet och skickar fakturan till dig, där ROT-avdraget är avdraget. Skatteverket betalar sedan tillbaka en del av arbetskostnaden till företaget.
Hur påverkar betaldatum ROT-avdraget?
ROT-avdraget beräknas på det år fakturan betalas. Det innebär att även om arbetet utfördes under ett annat år, påverkas det avdrag som görs det år fakturan betalas och arbetet är slutfört.
Vanliga frågor om ROTAVDRAGET
-
Från 12 maj 2025 till den 31 december 2025 kommer ROT-avdraget att höjas till 50% av arbetskostnaden.
-
ROT-avdrag är en skattereduktion för arbetskostnaden vid renovering, ombyggnad eller tillbyggnad av bostäder.
-
Du kan få upp till 50 000 kr i ROT-avdrag per person och år, beroende på arbetskostnaden.
-
Nej, ROT-avdraget gäller endast för arbete som utförs inom din bostad eller direkt på din bostad. Det omfattar inte arbeten som utförs på tomten, som t.ex. grävarbeten, stensättning eller anläggning av trädgårdar.
-
ROT-avdrag gäller för renovering, ombyggnad och tillbyggnad av bostäder, medan RUT-avdrag gäller för hushållsnära tjänster som städning, tvätt, trädgårdsarbete och barnpassning. De två avdragen är separata men kan utnyttjas samtidigt, upp till ett gemensamt belopp på 75 000 kr per person.
-
Nej, ROT-avdrag gäller endast för arbete i bostäder som du själv bor i eller använder för privat boende. Om du hyr ut hela eller delar av din bostad i andra hand har du inte rätt till ROT-avdrag.
-
Nej, ROT-avdrag gäller endast för de som är ägare av bostaden där arbetet utförs. Du måste vara den som äger bostaden för att kunna nyttja ROT-avdraget.
-
ROT-avdrag gäller inte för nybyggnation av bostäder. Det kan endast användas för renovering, ombyggnad eller tillbyggnad på en befintlig byggnad som är äldre än fem år.
-
Ja, installationer som involverar arbeten för att förbättra energiprestandan i din bostad, som solpaneler eller effektivisering av värmesystem, kan ge rätt till ROT-avdrag, eftersom det räknas som en form av ombyggnation och förbättring.
-
För att kunna få ROT-avdrag krävs en arbetskostnad på minst 5 000 kr per år. För att få det maximala avdraget, 50 000 kr, måste arbetskostnaden vara tillräcklig för att nå upp till denna nivå under året.
-
Ja, ROT-avdrag kan användas för renoveringar i en bostadsrätt, men det gäller endast om du som bostadsrättsinnehavare har ansvaret för underhållet. Avdraget täcker endast arbeten som utförs inom din lägenhet, inte på byggnadens gemensamma utrymmen.
-
Nej, du kan inte få ROT-avdrag om du bor i en hyreslägenhet, eftersom du inte är ägare av bostaden och därmed inte har rätt att göra skattereduktion för renoveringsarbete.
-
Ja, ROT- och RUT-avdrag kan kombineras, men den sammanlagda skattereduktionen för ROT och RUT får inte överstiga 75 000 kr per person per år. Om du till exempel gör ROT-arbete för 50 000 kr kan du också utnyttja RUT-avdraget för hushållsnära tjänster upp till 25 000 kr.
-
Om du inte har betalat tillräcklig skatt för att täcka ROT-avdraget, kan du inte få full skattereduktion. Men även om du har en låg inkomst kan du fortfarande ha rätt till ett lägre avdrag, beroende på hur mycket du har betalat i skatt.
-
Du får inte pengarna direkt, utan skattereduktionen görs direkt på fakturan. När arbetet är klart och fakturan betald, ansöker hantverkaren om ersättning från Skatteverket, som sedan betalar hantverkaren den delen av fakturan som omfattas av ROT-avdraget.
-
Ja, ROT-avdrag kan användas för renoveringar, ombyggnationer och tillbyggnader på äldre hus eller byggnader, oavsett om huset är ett äldre hus från 1900-talet eller ett sekelskifteshus. Det enda som krävs är att huset är äldre än fem år.
-
Om du har frågor om ROT-avdraget eller om något inte verkar stämma med avdraget kan du kontakta Skatteverket direkt eller tala med det företag som utfört arbetet för att reda ut eventuella oklarheter.
-
Det finns en mängd arbeten som inte omfattas av ROT-avdrag, till exempel:
Färdigställande av nybyggda hus
Underhåll av trädgård och uteplatser
Underhåll av vissa typer av byggnader (som industribyggnader eller andra kommersiella fastigheter)
Skadedjursbekämpning och liknande.